27.08.2018.

A KAKO JE SVE KRENULO…

 

Priča o stvaranju Baby LeKe započinje 2013. godine, za vrijeme moje trudnoće s drugim djetetom. Svaka mama može reći po čemu pamti svoju trudnoću. Moja je bila obilježena nekom posebno kreativnom energijom. Proučavala sam razne tutorijale, izrađivala sve i svašta, i u jednom se trenutku sjetila da mi u ormaru već godinama stoji šivaća mašina. Kako sam sve imala za bebu, ali prva je beba bio dečkić, a sad sam čekala curicu, krenula sam s izradom “curičastih” dekica. Usput sam izvadila i hrpu starih traperica za recikliranje, još jednu hrpicu robe koju je trebalo prepraviti i, kako je trudnoća odmicala, tako sam i ja postajala sve vještija za mašinom. Šivala sam doslovno do zadnjeg trena.

Nakon što je curka došla na svijet (danas će se pokazati- vrlo, vrlo kreativna curka 😊 ) ubrzo sam se vratila šivanju. Ona je bila “školska” beba,sa lijepim ritmom spavanja, i moglo se ubaciti malo drndanja mašine u sitni sat. Nekako se u to vrijeme u mom susjedstvu i među prijateljicama desio pravi „baby boom“. A svima je trebalo pokloniti neku sitnicu. Tako su nastale didaktičke dekice, kockice, trakice za kosu i slinčeki s aplikacijama. Na kraj pameti mi nije bilo da bi mi ovaj lijepi hobi mogao prerasti u posao. Imala sam stalni posao u velikoj firmi i trebala se vratiti na moje radno mjesto. No, to se nije dogodilo. Na samom kraju porodiljnog javili su mi da moje radno mjesto više ne postoji. U svoj toj zbrci koja se tada događala, odlučili smo, suprug i ja, da hobi pokušamo pretvoriti u posao.

O svom sadašnjem poslu nisam znala baš ništa. Osim što sam znala sašiti zgodne stvarčice za bebe i djecu, nisam znala ni gdje kupiti najpovoljniji a kvalitetan materijal. Nisam znala kako komunicirati putem društvenih mreža. Nisam poznavala logističke procese, procese nabave i distribucije, nisam znala kako optimizirati proizvodnju. Našla sam na potpuno nepoznatom teritoriju (znala sam reći suprugu, zamisli da si kirurg i sutra ti kažu da postaješ automehaničar- otprilike taj level (ne)znanja i izazova je bio preda mnom).

Zato sam svaki dan učila, istraživala, i to još uvijek radim, a kroz to istraživanje upoznala sam i nekoliko divnih žena (sve redom s pričama sličnim mojoj) koje su solidarno dijelile svoje znanje. I tako smo krenuli. Danas su osim moje malenkosti, u Baby Leka timu još i brojni vanjski suradnici, bez kojih mnoge od mojih ideja ne bi bilo moguće realizirati.

Osim dekica, trakica i slinčeka, danas izrađujemo i razne druge stvari. Ideja i misao vodilja pri osmišljavanju i realizaciji su praktičnost, jednostavnost i cjenovna pristupačnost. Izrađujemo atrikle koje nose i naša djeca, koja su mi i inspiracija i ideja za sve što radim. Od odjeće tu su hlačice za bebe i djecu koje se mogu nositi više sezona jer im se produžuju pasice i nogavice kako dijete raste. Ove smo sezone predstavili i liniju šarenih ljetnih haljinica i ljetnih kompletića. Podržavamo nošenje beba i dojenje izradom dodataka za nosiljke i marama za dojenje. Tu su i manji i veći ruksaci zgodni za vrtić, izlete i treninge. Izrađujemo i podloške za kolica i pripadajuće jastučiće za pojasiće.

Trenutno nam je u začetku proizvodnje posebna linija za žene, a to je linija platnenih uložaka. Imamo dosta planova vezanih baš uz ovaj segment proizvoda jer su platneni ulošci dio naše budućnosti, a ne prošlosti kako nam često kažu 😊.

Svi Baby LeKa proizvodi domaći su proizvodi, proizvedeni u vrlo malim serijama u Hrvatskoj, od tkanina nabavljenih pretežno od domaćih proizvođača sa Oeko-tex certifikatom. Dio tkanina koje koristimo uvezene su iz zemalja EU. S obzirom na to da zaista vodimo računa o kvaliteti tkanina koje nabavljamo, najveći kompliment koji možemo dobiti je da su naši proizvodi „peri-deri“. I često dobijemo upravo takav komentar, što nas vrlo veseli. S veseljem čujemo da neki naš slinček, gricke, šeširić ili hlačice koristi već druga ili treća beba i da se proizvodi i dalje „drže“ kao prvi dan i nakon mnogo pranja i svakodnevne upotrebe. Također nas vesele naši stalni i vjerni kupci, dječica čija smo imena već zapamtili jer su sad dvogodišnjaci ili trogodišnjaci a pratimo ih još od rođenja. S nekim smo roditeljima dočekali rođenje i druge ili treće bebice, i jako smo sretni kad nam se jave kupci koji su kupovali na početku i sad se vraćaju jer opet imaju malu bebu. Znači da nas nisu zaboravili. U međuvremenu širimo asortiman i na veće brojeve tako da radimo za dječicu do 6 godina starosti.

Sve Baby LeKa artikle možete naći na našem webshopu ww.babyleka.com, a kontaktirati nas možete putem FB stranice BabyLeKa, putem Instagram profila lekaleka1234  ili mailom babyleka15@gmail.com.